Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2011

Τι είναι "ΑΝΤΙΚΑ"?


Θα προσπαθήσω σήμερα να σας πως τι είναι αντίκα?

Ορολογία ξεκάθαρη στο διαδίκτυο δεν υπάρχει.
Συνήθως η λέξη αντίκα, αναφέρεται από συλλέκτες για αντικείμενα που είναι περίπου 35+ ετών και παραπέμπουν σε άλλες εποχές.  Θα πρέπει να είναι καλό διατηρημένα αντικείμενα, έπιπλα, έργα τέχνης κ.α. , τα έπιπλα π.χ. να είναι χειροποίητα και να είναι στο κάτοχο συλλέκτη ή μη, οι πληροφορίες όπως, το έτος παραγωγής, ο αριθμός τεμαχίων κλπ.
Βέβαια οι ειδικοί δεν μας λένε ότι τα περισσότερα από τα προ αναφερθέντα στοιχεία μιας αντίκας, δεν είναι όντως και αυτά που κάνουν ένα αντικείμενο αντίκα, αλλά απλά είναι αυτά που θα προσδιορίσουν την τιμή(αξία) ενός τέτοιου αντικειμένου, όταν εμείς θελήσουμε να πουλήσουμε κάποιο από τα αντικείμενα που πιστεύουμε εμείς οι ίδιοι οι κάτοχοι τέτοιων παλαιών αντικειμένων ότι έχει την κάποια και όποια αξία...

Για μένα τι είναι αντίκα?
Αντίκα είναι ένα παλαιό αντικείμενο, πράγμα, μηχάνημα, εργαλείο και πολλά άλλα, όπου έχουν πρώτα από όλα, κάποια συναισθηματική αξία για εμάς(για αυτό θα πρέπει να γνωρίζουμε κυρίως την ιστορία του), δεν κυκλοφορούν πλέον ευρέος(είναι δηλαδή σπάνια αντικείμενα ή και μοναδικά), είναι πολύ παλιά(η ημερομηνία κατασκευής ή παραγωγής να είναι παρελθόντων χρόνων) και μετά όλα τα άλλα.
Και αυτά γιατί ? Μα γιατί πλέον θα πρέπει να ξεχωρίσουν και να ξεκαθαρίσουν οι όποιοι "ειδικοί" εάν την αντίκα(παλαιό αντικείμενο) την ταξινομούν σε όποια θέση βάσει της τιμής πώλησις η βάσει άλλων ιστορικών ή συναισθηματικών στοιχείων. Και σας έχω ένα παράδειγμα π.χ. εγώ έχω ένα χειροποίητο όπλο μπαστούνι με ξίφος, που είναι εάν όχι μοναδικό, το ένα από τα δύο παρόμοια(γιατί σας είπα πως είναι χειροποίητο), του παππού της συζύγου μου, όχι και σε τόσο καλή κατάσταση. Είναι αντίκα? Ποια είναι η αξία του?
Για μένα Ναι είναι μία αντίκα με πολύ μεγάλη συναισθηματική αξία, μοναδική κλπ, κλπ αλλά και η οικονομική αξία? Τεράστια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: