Τρίτη 5 Απριλίου 2011

Ενοικίαση αγροκτημάτων με συμβολικό αντίτιμο σε αγρότες από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Ενοικίαση αγροκτημάτων με συμβολικό αντίτιμο σε αγρότες περιλαμβάνει το σχέδιο συνολικής και στοχευμένης αξιοποίησης των αγροτεμαχίων ιδιοκτησίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων που ανέπτυξε ο Κώστας Σκανδαλίδης κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στις 5 Απριλίου. Ο υπουργός διευκρίνισε, βέβαια, ότι τώρα αρχίζει η καταγραφή της κτηματικής περιουσίας, συμπεριλαμβανομένων και των κτιρίων, που διαθέτει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ενώ ετοιμάζεται και νομοσχέδιο για την αξιοποίηση της αργούσας κτηματικής περιουσίας αρμοδιότητας του υπουργείου. Αξιόπιστα στοιχεία για το μέγεθος της περιουσίας που ελέγχει το υπουργείο δεν υπάρχουν, αλλά εκτιμήσεις αναφέρουν εκτάσεις 2-3 εκατ. στρέμματα. Μόνον στην περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας έχουν καταγραφεί εκτάσεις 670.000 στρεμμάτων.

Το σχέδιο περιλαμβάνει τα εξής:

- Αγροτεμάχια μικρότερα των 10 στρεμμάτων θα δοθούν σε αγρότες για εκμετάλλευση με σκοπό κυρίως την παραγωγή προϊόντων που θα περιλαμβάνονται στα περιφερειακά «καλάθια». Προτεραιότητα θα δοθεί στους ακτήμονες αγρότες.

- Αγροτεμάχια πάνω από 10 στρέμματα θα ενοικιασθούν σε νέους αγρότες και συνεταιρισμούς, με στόχο - ανάλογα με την παραγωγικότητα της γης - να αξιοποιηθούν για α) παραγωγή ανταγωνιστικών, εξαγώγιμων προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας, β) παραγωγή ζωοτροφών από εκτατικές καλλιέργειες, οπότε να λυθεί το πρόβλημα των εισαγωγών και γ) εγκατάσταση σταθμών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (φωτοβολταϊκά κ.λπ.). Η δέσμευση των ενοικιαστών θα είναι μακροχρόνια.

- Μικρός αριθμός αγροτεμαχίων και άλλων οικοπέδων θα αξιοποιηθεί για οικιστική, βιομηχανική και τουριστική ανάπτυξη, ανάλογα με την εγγύτητά τους σε συναφείς δραστηριότητες και, φυσικά, με μακροχρόνια ενοικίαση και κανονικό αντίτιμο.

- Διάθεση ανεκμετάλλευτων κτιρίων στα περιφερειακά συμβούλια για να αξιοποιηθούν, κυρίως για τους σκοπούς των «καλαθιών» και δευτερευόντως για τις ανάγκες των περιφερειών.

Διαβάστε εδώ ολόκληρη τη Συνέντευξη Τύπου K. Σκανδαλίδη στις 5 Απριλίου.

ΠΗΓΗ1   ΠΗΓΗ2

Δεν υπάρχουν σχόλια: