Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2013

Επιστολή κου Μιχάλη Παπαδόπουλου, προς το Περιφερειακό Συμβούλιο με θέμα το σχέδιο "Αθηνά" και το "Στρατόπεδο Μαυροδενδρίου"


Προς:
Πρόεδρο Περιφερειακού Συμβουλίου
Δυτικής Μακεδονίας                                                                                         

Θέμα: Συνεδρίαση της 11ης Φεβρουαρίου 2013 του Περιφερειακού Συμβουλίου με θέματα το σχέδιο «Αθηνά» και το «Στρατόπεδο Μαυροδενδρίου».

                                                                                                                         Κοζάνη 8/2/2013



Κύριε Πρόεδρε του Περιφερειακού Συμβουλίου,
Λυπάμαι που δεν θα μπορέσω να είμαι παρών στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου. Για το λόγο αυτό σας καταθέτω τις απόψεις μου εγγράφως για τα δύο πρώτα θέματα της Συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου της 11ης Φεβρουαρίου 2013.

Κύριε Περιφερειάρχα,
Κυρίες και Κύριοι Περιφερειακοί Σύμβουλοι,
Το ζήτημα του αυτοδιοίκητου του Πανεπιστημίου Δ.Μακεδονίας είναι ένα σημαντικό ζήτημα, η μη επιτυχής έκβαση του οποίου αναδεικνύει τις ελλιπείς πρωτοβουλίες των πολιτικών ηγεσιών του Υπουργείου Παιδείας διαχρονικά, των εκάστοτε διοικήσεων του Πανεπιστημίου, συνυπολογίζοντας και τις ευθύνες των υπολοίπων ημών.
Είναι βέβαια σημαντικό ότι, για πρώτη φορά η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας έδωσε τη δυνατότητα διαβούλευσης τόσο στους ακαδημαϊκούς και τοπικούς φορείς, όσο και στην ευρύτερη κοινωνία, σε μια προσπάθεια εξορθολογισμού του ακαδημαϊκού χάρτη.
Πεποίθησή μου είναι, πως οι ενέργειες που γίνονται είναι προς τη σωστή κατεύθυνση ιδίως σε μια δύσκολη περίοδο που βιώνει η χώρα μας αλλά και η Δ. Μακεδονία, εντούτοις είναι προφανές πως από το σχέδιο «Αθηνά» προκύπτουν σοβαρές αγκυλώσεις οι οποίες πρέπει να εξομαλυνθούν.
Αναφορικά με το Πανεπιστήμιο, θεωρώ πως είναι υποχρέωση όλων μας να επιμείνουμε στο θέμα του αυτοδιοικήτου, καθώς τόσο οι υποδομές όσο και το εξειδικευμένο προσωπικό του εγγυώνται τη λειτουργία ενός αυτόνομου πανεπιστημίου.
Όσον αφορά στο ΤΕΙ Δ. Μακεδονίας αξίζει να αναφερθεί ότι πρέπει να εξασφαλιστεί η μη συρρίκνωση του και να αποφευχθεί η μεταφορά σχολών εντός της Δ. Μακεδονίας ή εκτός, καθώς μετά από μια ιστορική πορεία πολλών ετών, απέδειξε ότι έχει σημαντικό αποτέλεσμα ακαδημαϊκών εκροών σε πανελλαδικό και πανευρωπαϊκό επίπεδο, συνυπολογίζοντας ταυτόχρονα την προσπάθεια καθηγητών, σπουδαστών και αποφοίτων. Προς αυτή την κατεύθυνση πιστεύω πως είναι υποχρέωση όλων των εμπλεκομένων φορέων, ώστε να ληφθεί η πρωτοβουλία πραγματοποίησης συνάντησης με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας αφού πρώτα έχουμε τεκμηριώσει τις απόψεις μας και συγκροτημένα τις καταθέσουμε στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου.
Όσον αφορά στο δεύτερο θέμα της σημερινής συνεδρίασης «Το στρατόπεδο Μαυροδενδρίου», το μόνο που γνωρίζω μέχρι σήμερα είναι ότι κλιμάκιο του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη το τελευταίο δίμηνο επισκέπτονται περιοχές της Θεσσαλίας, Ηπείρου, Δ. Μακεδονίας και Κ. Μακεδονίας, για την εξεύρεση στρατοπέδων που πληρούν τις προϋποθέσεις για να γίνουν κέντρα φιλοξενίας λαθρομεταναστών. Το ένα από αυτά είναι και το στρατόπεδο Μαυροδενδρίου.
Μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει καμία πρόταση για επιλογή στρατοπέδου και είμαι βέβαιος ότι δε θα γίνει χωρίς τη συνεννόηση, πόσο μάλλον τη συναίνεση των θεσμικών φορέων και των εκπροσώπων της τοπικής κοινωνίας.
Η προσωπική μου γνώμη είναι ότι το συγκεκριμένο στρατόπεδο, άμεσα συνδεδεμένο με τον κοινωνικό ιστό του Δήμου Κοζάνης και της πρώην Κοινότητας Μαυροδενδρίου, δεν μπορεί και δεν πρέπει να αποτελέσει κέντρο φιλοξενίας λαθρομεταναστών.
Και σε αυτή την περίπτωση, όπως και στην προηγούμενη του Πανεπιστημίου και των ΤΕΙ, είμαι στη διάθεση του Περιφερειακού Συμβουλίου για συνεργασία.                                                                            


                                                                                                                            Με εκτίμηση,
                                                                                                                    Μιχάλης Παπαδόπουλος
                                                                                                                    Βουλευτής ΝΔ Ν. Κοζάνης


Δεν υπάρχουν σχόλια: