Πέμπτη 21 Ιουλίου 2011

Περισσότερα από 1500 στρέμματα έκαψε η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε μεταξύ Κοζάνης και Κρόκου και έφτασε μέχρι την Εθνικό Οδό Κοζάνης- Λάρισας -Οργή και αγανάκτηση για την καύση καλαμιών...

του Γιάννη Κωσταρέλλα από το ΧΡΟΝΟ
Περισσότερα από 1.500 στρέμματα χορτολιβαδικής έκτασης αλλά και 3 αποθήκες έκαψε η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε περίπου στις 3.30 το μεσημέρι της Τετάρτης σε περιοχή του Δημοτικού Διαμερίσματος Κρόκου και λόγω της μεγάλης έντασης του ανέμου, έφτασε μέχρι την Εθνική οδό Κοζάνης –Λάρισας, απειλώντας σπίτια αλλά και καταστήματα, συνεργεία, αντιπροσωπείες και βιοτεχνίες που βρίσκονται παραπλεύρως του δρόμου. Μάλιστα, για λίγη ώρα έκλεισε η Εθνική Οδός, υπό τον κίνδυνο να περάσει η φωτιά το δρόμο κα να συνεχίσει στην περιοχή του Κασλά. Μετά από τετράωρη μάχη με τις φλόγες, η πυρκαγιά τέθηκε υπό μερικό έλεγχο λίγο πριν τις 7.30. Τα αίτια της πυρκαγιάς δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστά αλλά πιθανολογείται πως ξεκίνησε είτε από καύση καλαμιών είτε από καύση σκουπιδιών. Στην κατεύθυνση του εντοπισμού της αιτίας της πυρκαγιάς κινείται η Πυροσβεστική Υπηρεσία Κοζάνης, αλλά και η Ασφάλεια με τον ειδικά εκπαιδευμένο σκύλο καθώς υπήρξε η φήμη πως μπορεί η πυρκαγιά να προήλθε από εμπρηστικό μηχανισμό.
Στην κατάσβεση της πυρκαγιάς συμμετείχαν περίπου 80 μόνιμοι και εποχιακοί πυροσβέστες με 13 οχήματα ενώ πολύτιμη ήταν και η συμβολή μηχανημάτων από την Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης και το Δήμο Κοζάνης.
«Οι φωτιές σε συνδυασμό με τον αέρα δημιουργούν ανεξέλεγκτες καταστάσεις. Η πυρκαγιά προκλήθηκε ενδεχομένως από καύση καλαμιών και με την ένταση των ανέμων επεκτάθηκε μέχρι την Εθνική Οδό. Ηταν μια φωτιά δύσκολη γιατί μπήκε σε οικόπεδα και προαύλια σπιτιών. Ολες οι δυνάμεις της πυροσβεστικής ρίχτηκαν πάνω στη φωτιά για να σώσουν ζωές και περιουσία και τα πήγαμε πολύ καλά» δήλωσε στο «Χ» ο Περιφερειακός Δ/ντής της Πυροσβεστικής Γ. Βαλοδήμος και απεύθυνε έκκληση σε αγρότες και κτηνοτρόφους να αποφεύγουν το άναμμα της φωτιάς γιατί δεν γνωρίζουμε τι συνέπειες μπορεί να έχει. «Η διαφύλαξη του δασικού πλούτου και της αγροτικής παραγωγής είναι δουλειά όλων μας» τόνισε χαρακτηριστικά.

Πηγή: ai-vres.blogspot

Δεν υπάρχουν σχόλια: