Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2010

98η επέτειος απελευθέρωσης του χωριού μας, Ρυμνίου Κοζάνης στις 11/10/2010.

Η απελευθέρωση του χωριού μας, πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβρη του 1912 και συγκεκριμένα βάση του βιβλίου του κυρίου Λάζαρου Παπαϊωάννου στις 11/10/1912 πριν απελευθερωθεί η πόλη της Κοζάνης,καθώς ο Ελληνικός στρατός κατευθυνόμενος για την απελευθέρωση της και μετά την απελευθέρωση του Σαρανταπόρου πέρασε από το χωριό μας κατευθυνόμενος προς την πόλη της Κοζάνης.


  Ο συγγραφέας Λάζαρος Παπαϊωάννου, στο βιβλίο του με τίτλο ο Ρύμνιο Σερβίων" αναφέρει:
 "...Και φθάνουμε στο φθινόπωρο του 1912 που με τη μεγαλειώδη εξόρμηση του ελληνικού στρατού εκπορθήθηκε το Σαραντάπορο και η λευτεριά αγκάλιασε και φίλησε τη Μακεδονία. Από τις πρωινές ώρες της 11ης Οκτωβρίου τμήματα της IV μεραρχίας του Μοσχόπουλου πέρασαν από το Ρύμνιο, προελαύνοντας για την απελευθέρωση της Κοζάνης. Η λευτεριά η πολυπόθητη και πολύ τραγουδισμένη , στα λαμπρά της ντυμένη, θρονιαζόταν και πάλι στη γη του Μεγαλέξανδρου , ενώ ο μέχρι τη μέρα εκείνη αλαζόνας τύραννος ταπεινωμένος έφευγε για την κόκκινη μηλιά, κατά το πώς λέει και το παραμύθι ! ..."


ΥΓ. Ευχαριστώ για ακόμα μία φορά τον "μικρό" Λευτέρη Αρβανίτη για την άριστη συνεργασία μας και για τα θέματα που ασχολείται και μου προτείνει να αναπτύξω, καθώς και για την βοήθεια που μου παρέχει, φωτογραφικό υλικό, πηγές κλπ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: